İşitme Kaybı Nedir
Duyu organımızdan biri olan kulağımız, kuÅŸkusuz dış dünyayı algılamamızdaki en önemli organdan biri. Kulağımız bazen doÄŸuÅŸtan bazen sonradakı yaÅŸamımızda oluÅŸan rahatsızlıklar nedeniyle iÅŸitme bozuklukları yaÅŸanabiliyor. Günlük hayatta kimi zaman yalnızca saÄŸ kulakta, kimi zaman da yalnızca sol kulakta görülebilen duyma bozukluÄŸu bireyleri yaÅŸam ve psikolojik yönden derinden etkileyebiliyor. Kulakta duyma azalması ya da iÅŸitme kaybı, özellikle çocukların sosyal yaÅŸamını ve öÄŸrenme yetisini olumsuz yönde etkiliyor.
Sesleri algılama yetisindeki tam ya da kısmi bir azalma iÅŸitme kaybı, duyma kaybı ya da sağırlık olarak nitelendirilir. İşitme kaybı tek bir nedene baÄŸlı deÄŸil, aksine pek çok biyolojik ve çevresel etmene baÄŸlı olarak geliÅŸiyor. Ayrıca ses algılama yetisine sahip bütün canlılar bu tip bir iÅŸitme sorunu ile karşılaÅŸabiliyor.
Sesin iki temel özelliÄŸi var. Biri seviyesi, diÄŸeri de frekansı. Hava dalgaları ile yayılan sesin, bir saniyedeki dalga sayısı frekansını verir. Ve bu da ‘Herz’ birimi ile ifade edilir. Kusursuz bir insan kulağı 20-20 bin *Hz (Hertz) arasındaki sesleri iÅŸitir. 20 binin üstü ultrasonik sesler olup bu sesleri kulağımız algılayamaz. Normal konuÅŸan bir insan sesinin frekansı ise, 500 ile 5 bin Hz arasındadır. Seslerin ÅŸiddeti ise desibel (dB) ile belirtilir. 80 dB üzerindeki seslere uzun süre maruz kalmak ise duyma kaybı probleminin ana nedenlerinden birini oluÅŸturur. Normal iÅŸiten bir kiÅŸide 130 dB ve üzerindeki ses, kulaklarda fiziksel olarak hasar yaratabilir. Roket sesi 180 dB, iÅŸ makinalarının çıkardığı gürültü 130 dB, gök görültüsü 120 dB iken, bir bebek aÄŸlaması bebeklerin aÄŸlaması 100 dB’in de üstündedir. İşitme kaybının çok çeÅŸitli nedenleri mevcut. Hastalıklardan alkol ve ilaç kullanımına, aşırı gürültülü ortamda çalışmaktan orta kulak iltihaplarına kadar birçok neden iÅŸitme sorunu oluÅŸturabiliyor. YaÅŸ cinsiyet ayırımı yapmaksızın, bazen yenidoÄŸanlarda kimi zaman da (yaÅŸlılık dediÄŸimiz) ileri yaÅŸlarda görülebiliyor.
Ani işitme kaybı nedir?
Hastanın iÅŸitme testinde (odyometri) art arda 3 frekansta 30 desibelden ( dB) fazla duyma kaybı varsa ve 3 gündür devam ediyorsa; bu duruma ani iÅŸitme kaybı deniyor. Erken tanı ve tedaviye bir an önce baÅŸlamak, sorunun çözümünde büyük önem taşıyor. Kulakta ani tıkanma, çınlama, baÅŸ dönmesi ve iÅŸitme kaybı ile kendini gösteren durumlarda, kiÅŸinin zaman kaybetmeden hekime baÅŸvurması öneriliyor.
İç kulakta meydana gelen iÅŸitme kaybı ise “sensörinöral iÅŸitme kaybı” olarak adlandırılıyor. İç kulak, iÅŸitme siniri ve iÅŸitme merkezinden kaynaklanan kayıplar, bu tanım içinde deÄŸerlendiriliyor.
İşitme kaybı nasıl anlaşılır?
Sizinle sohbet eden insanları rahatlıkla duyuyor ancak söylediklerini anlamıyorsanız; televizyon izlerken ses düzeyini sık sık yükseltiyorsanız, toplulukta sohbetleri kaçırıyor ve insanlardan cümlelerini sıklıkla tekrar etmesini istiyorsanız iÅŸitme problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda iÅŸitme testi yaptırmanız ve iÅŸitme tedavisine bir an önce baÅŸlamanız gerekiyor. Hiç korkmayın; yalnızca bir uzmana ne kadar önce giderseniz yaÅŸam kaliteniz de o denli artar.
Unutmayın, iÅŸitme bozukluÄŸu özellikle çocukların yaÅŸamını etkiler ve tedavi edilmezlerse, daha büyük yaralar açabilir. Ailenizin geçmiÅŸinde iÅŸitme sorunları varsa (iÅŸitme bozuklukları genetiktir), çocuÄŸunuz söylenenleri tekrar etmenizi istiyorsa; yan etkileri arasında iÅŸitme kaybı da bulunan tıbbi tedaviler görüyorlarsa; çocuÄŸunuz tam bir iÅŸitme deÄŸerlendirmesine ihtiyaç duyabilir. ÇocuÄŸunuzun iÅŸitme sorunu olduÄŸunu düÅŸünüyorsanız, lütfen size en yakın kliniÄŸe veya bir saÄŸlık uzmanına baÅŸvurun.